 |
www.lek2005.fora.pl VI Rok Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dajana Dr n. med.

Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 138 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 46 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: B-stok
|
Wysłany: Nie 19:01, 08 Mar 2009 Temat postu: Rozpiska na ćwiczenia |
|
|
Ćwiczenie 1 - Rodzaje zagrożeń zdrowotnych stwarzanych przez substancje chemiczne.
Substancje chemiczne występujące w środowisku życia i pracy człowieka: źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń środowiska (powietrza, wody i gleby).
Rodzaje zagrożeń zdrowotnych stwarzanych przez substancje chemiczne: zwiększone ryzyko chorób cywilizacyjnych, zatrucia (ostre, podostre i przewlekłe), kumulacja w organizmie, efekty odległe, choroby zawodowe.
Mechanizmy działania substancji toksycznych w organizmie człowieka: receptorowy i pozareceptorowy (fizykochemiczny) mechanizm działania toksycznego, udział biotransformacji w mechanizmie działania substancji toksycznych, mechanizmy specjalne działania toksycznego - zniszczenie komórki i utrata funkcji narządów.
Działania odległe trucizn (mutagenne, rakotwórcze, teratogenne).
Czynniki warunkujące odpowiedź organizmu na działanie substancji toksycznych: czynniki biologiczne (genetyczne i fizjologiczne) oraz czynniki środowiskowe (natury fizycznej i chemicznej).
Sposoby rozpoznawania zagrożeń zdrowotnych wynikających z narażenia na substancje toksyczne oraz oceny skutków zdrowotnych tych ekspozycji - wykorzystanie biomarkerów narażenia, skutków biologicznych i wrażliwości; zastosowanie biomarkerów w diagnostyce i leczeniu zatruć oraz monitorowaniu narażenia na czynniki toksyczne.
c.d.n. 
Post został pochwalony 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gosiek Student VI Roku

Dołączył: 31 Paź 2006 Posty: 44 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 45 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:38, 08 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ćwiczenie 2
Diagnostyka i leczenie zatruć truciznami pochodzenia roślinnego (ze szczególnym uwzględnieniem grzybów) i zwierzęcego (50min).
Rodzaje trucizn roślinnych toksoalbuminy, kumaryny, antrazwiązki, alkaloidy cyjanogenne, glikozydy nasercowe, saponiny, żywice, olejki eteryczne). Zatrucia grzybami – wywołującymi uszkodzenia narządów miąższowych, wywołującymi zaburzenia psychoneurologiczne, wywołującymi reakcję typu disulfiram – alkohol etylowy, wywołującymi głównie ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, zachorowania spowodowane grzybami jadalnymi (zatrucia nieswoiste)- diagnostyka i leczenie zatruć. Nietypowe następstwa spożywania roślin (fowizm, satyryzm, zatrucia ziemniakami, ergotyzm, itp.). Zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia roślin trujących: bieluń dziędzierzawa, pokrzyk wilcza jagoda, lulek czarny, szczwół plamisty, Ziemowit jesienny, szlej jadowity, wawrzynek wilcz łyko, tojad mocny, cis pospolity, rącznik pospolity. Źródła występowania i toksyczności mykotoksyn. Toksyczność jadów zwierzęcych – żmija zygzakowata, pająki, pszczoły; postępowanie w zatruciach.
Ćwiczenie 3
Skutki zdrowotne narażenia na metale oraz diagnostyka i leczenie zatruć metalami (55min).
Losy w organizmie i mechanizm toksycznego działania ołowiu, kadmu, rtęci, cynku, arsenu, chromu, glinu, niklu, manganu i selenu oraz skutki zdrowotne (zatrucia ostre i przewlekłe, efekty odległe) narażenie na te metale. Wykorzystanie oceny stężeń metali w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na metale oraz w diagnostyce zatruć ostrych.
Ćwiczenie 4
Toksyczność (narkomania, nikotynizm, alkoholizm) i doping (55min).
Podstawowe typy toksykomanii (wg WHO) i ich szczegółowa charakterystyka. Nałogowe palenie papierosów jako źródło chronicznej ekspozycji na czynniki toksyczne (skład dymu tytoniowego, działanie toksyczne, skutki odległe). Alkoholizm. Aspekty toksykologiczne dopingu (rodzaje środków dopingujących). Wykrywanie i kontrola uzależnień.
Ćwiczenie 5
Toksyczność gazów i cyjanków oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami (50min).
Sposoby działania gazów na organizm człowieka – gazy duszące fizyczne, duszące chemicznie i drażniące. Toksyczność (mechanizm działania i objawy zatruć ostrych i przewlekłych) azotu, argonu, helu, neonu, ditlenku węgla, fluoru, amoniaku, aldehydu mrówkowego oraz innych substancji drażniących (pary kwasów). Toksyczność gazów bojowych. Diagnostyka i leczenie zatruć gazami.
Ćwiczenie 6
Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez preparaty stosowane w gospodarstwie domowym i budownictwie (50min).
Toksyczne związki chemiczne stosowane w produktach gospodarstwa domowego. Szkodliwość dla zdrowia substancji żrących i wybielających, detergentów i mydeł oraz tworzyw sztucznych. Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez niewłaściwe materiały budowlane (związki chemiczne, toksyczne pyły, zwiększona radiacja). Pomoc w zatruciach preparatami chemicznymi stosowanymi w gospodarstwie domowym.
Ćwiczenie 7
Skutki zdrowotne narażenia na rozpuszczalniki organiczne oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholi (55min).
Źródła narażenia na rozpuszczalniki organiczne. Wpływ na zdrowie (mechanizm działania toksycznego, zatrucia ostre i przewlekłe, odległe skutki działania) rozpuszczalników aromatycznych (benzen, fenol, toluen, ksylen, anilina), alifatycznych (węglowodory alifatyczne, chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych – chloroform, tetra chlorek węgla, tri chloroetylen), di siarczku węgla, acetonu i alkoholi. Diagnostyka i leczenie zatruć rozpuszczalnikami organicznymi. Wykorzystanie ocen stężeń rozpuszczalników organicznych i ich metabolitów w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na te substancje oraz w diagnostyce zatruć ostrych.
Ćwiczenie 8
Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie (55min).
Źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń żywności: substancje stosowane w produkcji roślin i hodowli zwierząt (nawozy azotowe i fosforowe, pestycydy, antybiotyki i inne leki weterynaryjne), substancje przenikające z zanieczyszczonego środowiska (metale, związki azotu, pestycydy) oraz substancje celowo dodawane do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki). Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie: pestycydy (związki chloro organiczne, karbaminianowe, pyretroidy, pochodne kwasu chlorofenoksyoctowego, dinitroalkilofenole, związki bispirydyliowe, pochodne moczniki, związki ditiokarbaminianowe, pochodne kumaryny), nawozy azotowe (azotany i azotyny), leki weterynaryjne. Diagnostyka i leczenie zatruć pestycydami, azotanami i azotynami oraz lekami weterynaryjnymi. Wykorzystanie oceny aktywności cholinoesterazy w surowicy w diagnostyce zatruć pestycydami.
[/u]
Wysłałam też w wordzie na maila
Post został pochwalony 4 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|